duminică, 15 martie 2015

Pozele si editarea acestora

Ce rişti prin editarea seriei? Rişti să dai afară poze bune, şi doar peste douăzeci de ani să-ţi dai seama că ţi-ai ascuns cîteva adevărate capodopere.

Ce rişti prin needitarea seriei? Rişti ca seria să devină plictisitoare, iar privitorii să nu mai aibă răbdare să ajungă la acele bănuite capodopere, ci să abandoneze vizionarea seriei înainte să ajungă la jumătatea ei.

Ce vrei să auzi de la consumatorii operei tale: "vai ce repede s-a terminat, aş mai fi vrut să fie" sau "aoleo, abia am aşteptat să se termine"? Mai puţin e mai mult, zice o zicală foarte bine adaptată condiţiilor contemporane. Eu nu-s aşa de strict, nu fac poze doar pentru piaţă, ci şi pentru sufletul meu. Aşa că încerc cumva să mulţumesc şi capra şi varza, în speranţa să ajung o varză mai fericită, dar totuşi sînt conştient că o editare mai strictă nu strică seriei.



Cîte poze trebuie să aibă o serie?

Depinde cu ce scop se face editarea. Dacă trimiţi la un concurs unde-i specificat că se primesc doar 8 imagini, trebuie să faci o selecţie mai strictă. Dacă însă editezi pozele făcute la o nuntă, e bine să te gîndeşti că poate mireasa te va da în judecată dacă ajungi cu editarea la doar 8 poze.

Depinde foarte mult cui vrei să-i prezinţi seria, şi în ce mediu. O selecţie cu scopul de a fi pusă pe net trebuie să fie mai scurtă decît una pentru o carte tipărită. Oamenii au mai puţină răbdare cînd se dau pe net, şi mai multă cînd se aşează în fotoliu cu un album în mînă. Bătrînii au mai multă răbdare ca tinerii. Un slide poate conţine mai multe imagini decît dacă prezinţi pozele una cîte una şi privitorul trebuie să dea click pe următoarea.

În cazul în care lucrezi la comandă şi dai selecţia spre publicare, dacă le oferi o selecţie prea largă, se poate întîmpla ca pozele care se vor publica să nu fie deloc pe gustul tău. În schimb dacă dai o selecţie prea strînsă, se poate întîmpla ca editorul lor să te bată la cap des ca să-ţi ceară alte poze, sau să-ţi zică scurt că nu-i place materialul tău şi nu-l publică. Ideal ar fi să realizezi selecţia finală împreună cu editorul lor, argumentînd amîndoi pentru o poză sau alta, asta însă e greu de sincronizat cu aceşti oameni superocupaţi.





Cine să editeze? Autorul sau un editor?

Dacă îţi editezi tu seriile ai avantajul ca rezultatul o să-ţi placă. Dezavantajul este că s-ar putea să nu le placă celorlalţi aşa de tare.

Tu ca autor tinzi să crezi că acele fotografii sînt mai bune care în momentul fotografierii ţi-au oferit o bucurie mai mare. Instinctiv îţi vine să preferi pozele unde ai depus un efort mai mare ca să faci poza, sau unde ai simţit că un superb noroc ţi-a surîs. Privitorii însă, care n-au fost la locul faptei, s-ar putea să nu aprecieze la fel de tare acele imagini. Din punctul de vedere al consumatorului nu neapărat cele mai muncite poze sînt cele mai bune.


Ar fi de preferat să-ţi poţi privi pozele ca unul de afară, care nu ştie prin ce a trecut fotograful. Asta însă nu e posibil, doar sîntem oameni, avem sentimente. Aici intervine însă timpul, cel mai bun prieten al fotografului care-şi editează singur pozele. Cu timpul uiţi. Mie personal îmi trebuie cîteva luni, maximum un an ca să uit total ce s-a întîmplat, din fericire am o memorie foarte proastă. Alţii însă îşi amintesc şi peste ani şi ani cum a fost la poza respectivă, şi retrăiesc acele sentimente cînd se uită la imagine. Din păcate nu toţi pot să aibă noroc în viaţă, şi nu ştiu dacă se găsesc în comerţ medicamente pentru stricatul memoriei.

Cei care au o memorie prea bună au nevoie de un editor. La fel şi cei ca mine care au o memorie proastă, dar trebuie să-şi predea materialele în 3-4 zile sau o săptămînă de la momentul fotografierii, şi n-au timp destul ca să uite.



Printre programele de editat poze, care sunt foarte usor de utilizat se numara si Pixl.ro . fotografi nunta fotografi evenimente fotografie nunta catalog fotografi Galerie Fotografie Comunitate Foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu